VERSLAS IR VAIKAI: kaip suderinti ir auginti abu?

Vaikus auginančios mamos darosi vis labiau užimtos, siekia karjeros ar kuria savo verslus - tai aiškiai matoma tendencija ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Natūraliai kyla klausimas, kaip suderinti darbus su motinyste? Yoopies norime matyti laimingas mamas bei jų vaikus, todėl nusprendėme išgirsti patarimus iš VERSLI MAMA projekto vadovės Skaidrės Vainikauskaitės-Tomaševičienės (http://www.verslimama.lt/).

VERSLI MAMA vykdo smulkaus ir vidutinio verslo komunikaciją, organizuoja verslumo ir sveikatinimo mokymus moterims, kaip komunikacijos partnerė dalyvauja įvairiuose projektuose. Pagal Skaidrę, suderinti motinystę ir verslą taip, kad nekamuotų sąžinės graužimas dėl nepakankamai skiriamo laiko šeimai, yra sunku, bet labai norint įmanoma. „Verslo kaip pinigų uždirbimo sistemos kūrimas yra didelis ir juodas darbas, ypač, jei neturi atitinkamo išsilavinimo ar šeimos verslo pavyzdžio. Deja, tikram verslui sukurti neužtenka tų kelių valandų, kai vaikas miega pokaičio.” - pasakoja Skaidrė. „Į verslą reikia išeiti kaip į orientacines varžybas, turint siekį kuo greičiau perprasti aplinką, joje susiorientuoti, tinkamu laiku priimti tinkamus sprendimus ir galiausiai laimėti – atsiriekti kuo didesnę rinkos dalį. Tam reikia ir asmeninių savybių, ir aplinkos palaikymo, ir beatodairiško tikėjimo savo idėja, ir išlavintos intuicijos, ir drąsos rizikuoti”. Mamoms, auginančioms mažamečius vaikus, Skaidrė vis dėl to pataria luktelti. „Kai augini mažus vaikus, kuriems reikia skirti daug laiko, fizinių ir psichinių jėgų, 100 proc. daryti tikrąjį verslą, tuo pačiu stumdant vežimėlį ar verdant pietus, yra paprasčiausiai nerealu. Juo labiau kad ankstyvoji vaikystė yra esminis žmogaus asmenybės formavimosi laikotarpis, kuriame padarytų klaidų kaina neišmatuojama jokiais pinigais”. Tuo tarpu, jei vaikams jau ne pirmieji metai bei norite pradėti savo verslą, Skaidrė pataria pirmiausia aiškiai žinoti, kam jums reikalingas verslas. Būtent vieną iš tokių užduočių gauna ir portalo VERSLI MAMA Vasaros akademijos klausytojos. „Patikėkite, suformuluoti įtikinamą ir argumentuotą atsakymą nėra lengva” - sako Skaidrė. „Kelerių metų bendravimo su versliomis mamomis patirtis rodo, kad dažna jų neturi savo veiklos vizijos ir strategijos. Jei žino, ką nori daryti, nežino, kaip tai daryti taip, kad klientai už tai norėtų mokėti pinigus. Jei žino, kodėl klientai norėtų mokėti pinigus dabar, nežino, ką jiems turėtų siūlyti po metų ar dviejų. Liūdna, bet toks verslas retai būna tvarus, išsikvepia po kelerių metų arba idėją nusižiūri kas nors kitas ir realizuoja ją aukštesniu lygiu. Be to, visas klaidas ir nesėkmes paprastai lydi skeptiškas aplinkinių požiūris, į kurį sunku nekreipti dėmesio.” Vis dėl to Skaidrė atkreipia dėmesį, jog galvojant apie verslą, lūkesčiai turėtų būti pamatuoti. „Vienas daug pasiekęs žydų tautybės verslininkas yra pasakęs: jeigu verslo idėją pavyko įgyvendinti 51 proc., tai yra labai gerai ir to gali visiškai pakakti” - sako Skaidrė.

Visas mamas ir moteris, norinčias pradėti, o gal jau pradėjusias verslą, Skaidrė kviečia prisijungti prie portalo VERSLI MAMA Vasaros akademiją – verslo mokymų programą moterims. Praėjus keleriems metams, Skaidrei norejosi naujo VERSLI MAMA matymo, proveržio ar tiesiog kitokio mąstymo kampo su kokybiškai nauju rezultatu. Dėl šios priežasties kartu su partneriais – Vilniaus universiteto Verslo mokykla ir Finansų ir kreditų valdymo asociacija – Skaidrė kelia kartelę ir nuo verslumo ugdymo suka prie verslo mokymo (antreprenerystės). „Jau birželį startavo 12 savaičių programa, skirta verslą kuriančioms ar norinčioms sukurti moterims. Ją užbaigusios jos įgis verslo procesų, projektų, viešųjų pirkimų organizavimo ir valdymo pagrindus bei begalę kitų versle reikalingų kompetencijų. “ – pasakoja Skaidre. „Verslo praktinių pagrindų mokymai vaikus auginančioms Lietuvos moterims svarbūs dėl kelių priežasčių. Pirma, jos leidžia stiprinti savivertę ir skatina imtis iniciatyvos. Antra, finansinis mūsų moterų pajėgumas tebėra menkas, ypač regionuose. Samdomame darbe moterys uždirba mažiau nei vyrai; dėl motinystės, o vėlesniame amžiuje – senstančių artimųjų priežiūros priverstos aukoti profesinę karjerą, ilgainiui – ir asmeninę sveikatą. Gebėjimas susikurti darbo vietą sau, o vėliau iš jos išauginti verslą yra viena iš galimybių gyventi geriau tiek materialiniu, tiek savirealizacijos požiūriu.”

O ką Skaidrė mano apie balandžio mėn. startavusį Yoopies projektą? „Manau, kad Lietuvoje jau seniai reikėjo tarpininkavimo platformos, aprūpintos moderniais komunikacijos ir mokėjimų įrankiais, kurie ne tik patogūs naudoti vartotojui, bet ir yra maksimaliai skaidrūs. Mano galva, Yoopies platforma leis paprasčiau ir greičiau priimti informuotus sprendimus, renkantis tokius svarbius šeimos ir buities pagalbininkus kaip auklės, namų tvarkytojai ar slaugytojai, nedalyvaujant tretiesiems asmenims, pvz., auklių agentūroms ar valymo firmos administracijai. Veikiausiai tai atsilieps ir tokių pagalbininkų teikiamų paslaugų įkainiams, nes susirasti užsakovų nieko nekainuos ir nereikės uždarbio dalintis su tarpininkaujančia įmone. O vartotojai, ieškantys pagalbininkų, juos ras gerokai pigiau, vos už 12 eurų per mėnesį. Tiesa, rizikas pasirinkti netinkamą kandidatūrą ir nusivilti taip pat teks prisiimti patiems."

„Dėl galimybių už paslaugas atsiskaityti banko pavedimu Yoopies prisidės prie pačių tokio pobūdžio paslaugų skaidrinimo – šios funkcijos įvedimą į Lietuvos rinką, ko gero, galima vadinti revoliucingu. Ilgainiui jis iš esmės turėtų pakeisti ir tokias paslaugas teikiančių žmonių mokestinius įpročius, ir pačią tarpininkavimo kultūrą.“ - sako Skaidrė. „Svarstau, kad Yoopies platformos atėjimas į Lietuvą galėtų tapti geru pavyzdžiu, kur link reikėtų judėti ir kitiems su tarpininkavimu susijusiems sektoriams, pvz., nekilnojamojo turto nuomos arba pardavimo brokeriams.”

Skaidrė bendrauja ir padeda daugeliui mamų, pradedančioms verslą, o siekdama savo tikslų vadovaujasi fraze “Ut desint vires, tamen est laudanda voluntas (lot. Nors ir trūksta jėgų, bet yra pagirtinas noras). Tad linkime ir kitoms mamoms neprarasti noro bei motyvacijos, judėti pirmyn ir palaikyti viena kitą.